4 Mar 2010

Bir utanç!

Fotoğraftaki sevgili babam,
Grafiker, illüstratör,ressam,çizer...o benim canım babam. Ayaklı googleım.
Kendini bildi bileli sanatla, çizmekle, yaratmakla uğraşıyor, daha ilkokul ve ortaokuldayken yaptığı çizgi romanlarını hala zevkle okuyorum.
İşte bu adam yıllardır kendi mesleğini icra ediyor. O zamanlarda ve koşullarda bir akademiye gidememiş, çok istemiş ama şartlar bunu gerektirmiş. Ama bana sorarsanız ve onu tanıyanlara, güzel sanatlar okumuş bir kişinin onun gibi olması için 10 fırın ekmek yemesi lazım.
yıllardır çocuk kitapları resimliyor. Ve bu kitaplar okullarda okutuluyor.
Ama bilin bakalım bu yıl ne oldu? Milli eğitim Bakanlığı'nın yeni aldığı bir karara göre 4 yıllık Güzel Sanatlar eğitimi görmemiş olan kişilerin isimleri kitaplarda yeralmayacakmış, o yüzden babamda benden rica etti. Şimdi onun yerine benim adımı yazacaklar..Nasıl yani? Nasıl bir zihniyet bu? Nasıl bir gerilik? Yıllarca emek vermiş, gurur duyulması gereken bu yetenek timsali insana yapılana bakın! büyük bir utanç! Başka birşey diyemiyorum.
Not:Bu arada kendime blog açmadan önce babama açmıştım, ama güncelleyememiştim, yakında onu da güncelliycem ;)

19 yorum:

Esra E. dedi ki...

bu yeteneğin ve faydalarının devamının kesilmeyecek olması da cok mutluluk verici. Seninle bütünleşmesi çok anlamlı. Utanc kısmına gelince ülkemizde o kadar mantıksız ve zorba yollarla yapılan şeyler var ki hangibirinden utanacagız.Bu ülke vatandasının ekmek yemesini yetenekli olmasını bilimin ilerlemesini akademisyenine ödenek ayırmayı hiçç mii hiççç tınlamıyor. ne boq yediklerini anlayamadım

Matissera dedi ki...

@ €s®ac@ Evet en azından bu rahatlatıyor, ama gerçekten sanatçı olan ve sanat yapan insanlar çoğu zaman bunlara maruz kalabiliyor ne acı, bende hiç ama hiç anlamıyorum

Müge Hestbaek dedi ki...

şimdi de buna mı takılmışlar? hayret birşey... yakında da nü çizmeyi yasaklarlar güzel sanatlardakilere bu zihniyetle. "E tabi yarın öbür gün okul kitabı çizecekseniz evladım, nü mü? boş geçin bunları, bunlar gevur icadı..." filan derler. Çok üzüldüm babana yapılan haksızlığa...

Unknown dedi ki...

Ne kadar etiket meraklısıyız.
Halbuki sanat okulları insanlara bir yetenek kazandıramaz sadece vizyon kazandırır.
Neyseki babanın işlerini yayınlatmak için ismini kullanabileceği bir kızı var.
ne güzel.
Ya olmayanlar ne yapacak?
Sanat mezunu bazı beceriksizler yakında isimlerini kiralamaya başlarsa hiç şaşırma.

Adsız dedi ki...

Hayatimda boyle sacma sey duymadim ya, yuh yani. Yetenekle alakali butun mesleklerde alayli olmak gayet makbuldur, herkesin bildigi bisey bu. Ayrica egitim sisteminde baska problem mi kalmadi da bununla ugrasiliyor? Anlamiyorum, anlamiycam..

noraashira dedi ki...

Örümcek beyinlilerin hatta beyinsizlerin algı alanları bu kadar geniş, çok kötü.

Aydedeye havlayan dedi ki...

yuhh bea ! bu kadar saçma bi şey duymadım demek isterdim ama gel gör ki canım cicim ülkemde her geçen gün binbir saçmalık yaşanıyor, al işte bu saçmalık onlardan sadece biri.. inanılmaz bi şey ya, diyecek bi şey bulamıyorum. belki zamanın birinde bi grafik roman çıkarırız babanla neden olmasın :)
sevgilerimi gönderiyorum babana.. saygılar..

Matissera dedi ki...

@Müge hala ilerleyeceğimize git gide geriliyoruz
@ banyosuyu ahaha ne güsel söylemişsin :) içi boş adı var olarak bundan da bi çıkar sağlamaya çalışırlar kesin...
@ consonant başka işleri kalmadı artık, yapılan onca emeğe böyle saygı gösteriyorlar işte!
@noranıngemisi herşey formalite işliyor, yeni formalite de bu olmuş işte :)
@Aydedeye havlayan evet bu binlerce saçmalıktan biri bizim başımıza da geldi, umarım kötü sonuçlara yolaçan saçmalıklar olmaz ve herkes bizim kadar şanslı olur.
babama ileticem fikirlerini ve selamlarını :)

Adsız dedi ki...

NE garip bir ülkede yaşıyoruz ki insanın emeğini değilde,adını,sanını,Sanat yaptığını zannedip kullandığı iğrenç küfürleri alkışlıyoruz.Senin babanı yürekten tebrik ediyorum canımm... ne güzelki hala daha yıllarca emek verdiği sanatının peşinden gidiyor.Çok şanslısın böyle bir babaya sahip olduğun için:)Değer yargıları zayıf olan böyle bir ülkede nefes almaya devam ediyoruz ne yazık ki:(

Matissera dedi ki...

@ pearl çok teşekkürler, kendi mütevazı dünyasında yıllardır sevdiği işi yapıyor, ben de onunla gurur duyuyorum gerçekten, kalıpçı insanların kalıpçı bakış açılarına uymadığı için de...

jolomtukuru dedi ki...

aman tanrım sanatı a,b,c, ye indirgeme cüretini de gösterdiler ya ne desen az gelir herifçioğullarına..
ayrıca biran önce babanın blogunu da günceller bizimle paylaşırsın. babana sevgiler, saygılar..

Hesionka dedi ki...

mankafa hükümetin mankafa bakanlığından ne beklenir ki zaten? her şeyi batırıp çıkarıyorlar. hangi akla hizmettir bu? hangi badem bıyıklının bezelye beyninden çıkmıştır bu fikir çok merak ettim.

böyle bir babaya sahip olman ne kadar gurur verici tatlım. böyle aydın insanlara çok ihtiyacımız var.

fly dedi ki...

Gerçekten işini iyi yapan,yıllarca emek vererek kendini geliştirmiş insanlardan diploma isterler,bu zihniyetteki diploma sahiplerinin bazılarıda o diplomayı mesleklerini icra etmek için değil "iyi koca"bulmak için etiket olarak kullanırlar. Ne yaman çelişki değil mi?

deniz dedi ki...

ne kadar saçma birşey bu. yani bir kitaba girmeye hak kazanacak ehemmiyette yeneğinizin olması değil, üniveristeden verilen bir kağıda bakılıyor. Allahım bu ülkede neden hep saçma şeyler olmak zorunda.

Unknown dedi ki...

aman allahım ya! böyle şeyler, duyunca milli eğitim bakanlığının bir çalışanı olmaktan iğreniyorum.. man kafalar!

babana saygılarımı iletmeni isterim ışıkçım.. umarım bi gün tanışma fırsatımız olur.. en azından çözüm bulmuş olmanıza ve işini yapmaya devam edebileceğine sevindim..

esinspiration dedi ki...

ah babacım..sanatın ve sanatçının değerini hiç bilememiş bu ülkenin milli eğitim bakanlığının çalışanı olmaktan UTANÇ! duyuyorum çok..sanki kızların güzel sanatlar okudu da başları göğe mi erdi? kendimi kapatsam 10 sene çalışmaya, asla o yeteneği ve başarıyı yakalayamamki.. o zaman türkçe kitaplarında aşık veyselimizin mevlanamızın dizelerine de yer vermesinler bu mu şimdi doğru olan? ne diyeyim? ne söylesen boş işte BOŞ..

Emre dedi ki...

Birileri diploma alması gerekiyorsa, önce TBMM den başlasınlar. Ve mümkünse önce lise diploması alsınlar sonra da adam olma, daha üniversiteye çok yolları var.

Beyaz Kare Tasarım dedi ki...

Birilerinin tekeline girmesini istemişlerdir mutlak. Yahu bir de nazileri eleştiriyoruz, e bu ırkçılığın değişik şeklinden başka bir şey değil, açık ve net. Üzücü, hem de çok...

Meral Erdoğan dedi ki...

zavallilik hakikaten. iyiyle iyi olmayanin farkina varamayan bir zihniyetin karari oldugu belli... nice 4 yillik fakulte mezunlari biliyoruz cöp adam bile cizemeyen...

babaniza cok sevgiler...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails